Ponieważ bardzo lubimy ryż, staram się używać za każdym razem innego, dla urozmaicenia. Tym razem sięgnęłam po ryż klejący do suszi, który ma specyficzny smak.
SKŁADNIKI
szklanka ryżu
dowolne warzywa, jakie akurat mamy w domu, albo mrożona mieszanka dowolnych warzyw
cebula
kilka pieczarek
tofu (może być wędzone)
zieleninka
PRZEPIS
Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w półtorej szklanki wody. W tym czasie w woku lub na patelni podsmażyć cebulkę i pieczarki na oleju, dodać pokrojone warzywa i trochę poddusić, ale nie za bardzo, żeby nie były rozgotowane. Dodać pokrojone tofu i jeszcze chwilę podsmażyć. Nakładać na talerze i posypać zieleninką.
Ja akurat kupiłam sobie łyżeczkę do robienia kulek z melona, to pobawiłam się nią tym razem z ryżem 🙂
15 minut i obiad gotowy 🙂