A password will be e-mailed to you.

Z ryżu można przygotować wiele smacznych dań. Szczególnie cenię sobie te jednogarnkowe, których przygotowanie zabiera mało czasu. Składniki mogą być rozmaite, a właściwie te, którymi w danej chwili dysponujemy 🙂

 

basmati

PILAW z ryżu basmati z pieczarkami, cukinią, papryką, suszonymi pomidorami.

SKLADNIKI

1,5 – 2 szklanki ryżu basmati

cebula

1 papryka

kilka pieczarek

cukinia

kilka suszonych pomidorów

tofu wędzone

świeża kolendra

póltora raza tyle wody, ile wynosi objętość ryżu

sól

pieprz

/twoje-ulubione-przyprawy

 

PRZEPIS

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, pokrojone pieczarki, pokrojoną paprykę i cukinię, dorzucamy suszone pomidory oraz pokrojone tofu. Dodajemy opłukany ryż, ulubione przyprawy,  zalewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.(Ryż basmati jest bardzo cienki i gotuje się krócej od okrągłego). Po wyłączeniu może jeszcze postać pod przykryciem kilka minut. Nakładamy na talerze, posypujemy kolendrą, przybieramy ćwiartkami pomidorów, oliwkami, ogórkami itd.