Zupa powinna być podstawą codziennego obiadu, najlepiej codziennie świeża, dostosowana do pory roku. Szkoda, że coraz rzadziej gości na naszych stołach 🙁
Dlaczego warto jeść zupy?
- Dostarczają nam wielu witamin, składników odżywczych, mikroelementów.
- Odpowiednio przygotowane są sycące, ale nie tuczące.
- Są najlepszym sposobem na zjadanie sporej ilości warzyw, których zazwyczaj spożywamy za mało.
- W zimie rozgrzewają, chroniąc nas przed przeziębieniam, w upały mogą nas ochłodzić.
- W lecie możemy je gotować ze świeżych warzyw, zimą chociażby z mrożonek, które niewiele tracą na wartości.
- W dobie obecnego stylu życia, gdy z braku czasu spożywamy głównie stałe pożywienie, nawodnią nas.
- Zawierają praktycznie wszystko, co jest nam potrzebne do zdrowego życia.
- I co najważniejsze – są bardzo łatwe do przyrządzenia.
Zazwyczaj gotujemy kilka lub kilkanaście zup, tych najbardziej znanych, i po pewnym czasie mogą się nam one znudzić. Trzeba tylko puścić wodze fantazji i będziemy mogli codziennie cieszyć się coraz to ciekawszą zupą. Warto trochę poeksperymentować, łączyć różne składniki, szukać swoich ulubionych smaków.
Mowa tu oczywiście o zupach bezmięsnych, gdyż te na bazie mięsa lub mięsa z kością już nie będą ani takie zdrowe, ani takie niskokaloryczne.
Naprawdę warto poświęcić te 10-15 minut dziennie na rozdrobnienie warzyw, a podczas następnych 15 minut zupa się już ugotuje sama, bez naszej pomocy 🙂 (W przypadku mrożonek – nawet tylko 5-7 minut).