A password will be e-mailed to you.

DOCEŃ ZUPY !

Zupa powinna być podstawą codziennego obiadu, najlepiej codziennie świeża, dostosowana do pory roku. Szkoda, że coraz rzadziej gości na naszych stołach 🙁

zupa oliw

zupa oliwkowo-cukiniowa z suszonymi pomidorami

Dlaczego warto jeść zupy?

    1. Dostarczają nam wielu witamin, składników odżywczych, mikroelementów.
    2. Odpowiednio przygotowane są sycące, ale nie tuczące.
    3. Są najlepszym sposobem na zjadanie sporej ilości warzyw, których zazwyczaj spożywamy za mało.
    4. W zimie  rozgrzewają, chroniąc nas przed przeziębieniam, w upały mogą nas ochłodzić.
    5. W lecie możemy je gotować ze świeżych warzyw, zimą chociażby z mrożonek, które niewiele tracą na wartości.
    6. W dobie obecnego stylu życia, gdy z braku czasu spożywamy głównie stałe pożywienie, nawodnią nas.
    7. Zawierają praktycznie wszystko, co jest nam potrzebne do zdrowego życia.
    8. I co najważniejsze – są bardzo łatwe do przyrządzenia.

Zazwyczaj gotujemy kilka lub kilkanaście zup, tych najbardziej znanych, i po pewnym czasie mogą się nam one znudzić. Trzeba tylko puścić wodze fantazji i będziemy mogli codziennie cieszyć się coraz to ciekawszą zupą. Warto trochę poeksperymentować, łączyć różne składniki, szukać swoich ulubionych smaków.

Mowa tu oczywiście o zupach bezmięsnych, gdyż te na bazie mięsa lub mięsa z kością już nie będą ani takie zdrowe,  ani takie niskokaloryczne.

Naprawdę warto poświęcić te 10-15 minut dziennie na rozdrobnienie warzyw, a podczas następnych 15 minut zupa się już ugotuje sama, bez naszej pomocy 🙂 (W przypadku mrożonek – nawet tylko 5-7 minut).