Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Pielmieni są znane, jako pierożki z surowego mięsa, jednak jeszcze pyszniejsze są z łososia 🙂

 

 

SKŁADNIKI

CIASTO:

pół kg mąki

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

ok. szklanki zimnej lub gorącej wody (są dwie szkoły)

 

 

FARSZ:

pół kg świeżego łososia

1 cebula

sól i pieprz

można dodać posiekaną zieleninkę

 

 

PRZEPIS

Zagnieść ciasto i zakryć folią, żeby nie wysychało. Łososia posiekać, nie musi być mielony. Jest bardzo delikatny i łatwo go rozdrobnić. Nawet bardziej smakuje, gdy są wyczuwalne maleńkie kawałeczki. Posiekać również cebulę. Doprawić.

 

Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać małe krążki (mniejsze, niż na nasze tradycyjne pierogi). Na każdy krążek nakładać trochę farszu i sklejać ciasto, a następnie skleić dwa końce, aby powstał krążek.

 

 

Wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody, gotując ok. 3-4 minut. Rozkładać na talerze, dodając odrobinę masła, posiekaną zieleninkę, kawałek cytrynki. 

 

Można też podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym : jogurt, sól, pieprz i ulubione przyprawy. Smacznego. 🙂