Pielmieni są znane, jako pierożki z surowego mięsa, jednak jeszcze pyszniejsze są z łososia 🙂
Kiedyś pielmieni takie można było zamówić w restauracji Skazka – https://skazka.pl – czy są obecnie tam dostępne? Chyba nie. Ale te, które tam były kiedyś – były naprawdę bardzo wysokiej jakości.
SKŁADNIKI
CIASTO:
pół kg mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
ok. szklanki zimnej lub gorącej wody (są dwie szkoły)
FARSZ:
pół kg świeżego łososia
1 cebula
sól i pieprz
można dodać posiekaną zieleninkę
PRZEPIS
Zagnieść ciasto i zakryć folią, żeby nie wysychało. Łososia posiekać, nie musi być mielony. Jest bardzo delikatny i łatwo go rozdrobnić. Nawet bardziej smakuje, gdy są wyczuwalne maleńkie kawałeczki. Posiekać również cebulę. Doprawić.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać małe krążki (mniejsze, niż na nasze tradycyjne pierogi). Na każdy krążek nakładać trochę farszu i sklejać ciasto, a następnie skleić dwa końce, aby powstał krążek.
Wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody, gotując ok. 3-4 minut. Rozkładać na talerze, dodając odrobinę masła, posiekaną zieleninkę, kawałek cytrynki.
Można też podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym : jogurt, sól, pieprz i ulubione przyprawy. Smacznego. 🙂