Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Twoje ulubione przyprawy

Tak jak moje przepisy nie są dokładne i w większości z nich można dowolnie wymieniać składniki, tak jest i z przyprawami. Każdy powinien używać takich, jakie lubi.

IMG_2159

kozieradka i papryka

TWOJE ULUBIONE PRZYPRAWY

Prawie w każdym przepisie proponuję dodanie twoich ulubionych przypraw (poza tymi, gdzie konkretne przyprawy grają kluczową rolę w uzyskaniu odpowiedniego smaku). Zwróciłam uwagę, że sama często wymiennie używam innych, niż te podane w przepisach. Jedne nam odpowiadają, inne nie. Każdy ma jakieś swoje ulubione, dzięki którym danie jest dla niego bardziej atrakcyjne. Przyprawy pobudzają nasz apetyt a także wspomagają trawienie. Zauważyłam, że z każdego wyjazdu staram się przywieźć jakieś nowe miejscowe przyprawy i niektóre z nich bardzo mi przypadły do gustu. Tak było np. z bułgarskimi przyprawami – szarena sol i czubrica, które ostatnio używam niemal bez przerwy. Pierwsza z nich jest mieszanką cząbru, tymianku, soli i kozieradki. A kozieradka to chyba najbardziej aromatyczna przyprawa, dodawana do wielu mieszanek, np. do curry. Wystarczy dodać odrobinę do gotowania, a w całej okolicy będzie się unosił wspaniały intensywny zapach.

Podobnie nie narzucam użycia czosnku do potraw. Można go użyć lub nie, w zależności od upodobań. Ewentualnie po nałożeniu potrawy na talerze można posypać niektóre z nich zmiażdżonym świeżym czosnkiem, lub podduszonym ze skórką podczas gotowania tejże potrawy. Po prostu kilka nieobranych ząbków lub nawet całą główkę można wsunąć do gotującego się ryżu czy też warzyw. Taki czosnek ma swój urok i mniej intensywny zapach.