Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

U wielu osób na działce rośnie pigwa. Można z niej przygotować smaczną nalewkę, która posiada zdrowotne walory. Można też zrobić przeciery, konfitury oraz pyszny dodatek do herbaty. Podobno prawdziwą nalewkę robi się zalewając owoce alkoholem i czeka się wiele miesięcy, jednak w mojej rodzinie wszyscy robią tę nalewkę właśnie w taki sposób, czyli po prostu spirytus z sokiem.

 

 

SKŁADNIKI

owoce pigwy

cukier (na 1 kg owoców 1 kg cukru – ja daję trochę mniej)

spirytus 96% (pół na pół z powstałym sokiem)

 

PRZEPIS

Owoce pigwy należy kroić na ćwiartki, wydrążyć, następnie pokroić w plastry. Układać w naczyniu posypując cukrem. Odstawić na 3-4 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Lepiej naczynie zakryć gazą, żeby nic się nie dostało. Po tym czasie odcedzić powstały sok, zmierzyć go i połączyć z taką samą ilością spirytusu. (Część owoców z sokiem można przełożyć do słoików i trzymać je w lodówce – po dodaniu ich do herbaty otrzymamy ją o wiele smaczniejszą niż herbata z cytryną i cukrem). Przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy. Jeśli sok zacznie fermentować, można go zagotować. Pozostałe owoce można zalać wodą i zagotować z dodatkiem cukru. Przełożyć do wyparzonych słoików i odwrócone zostawić do wystygnięcia. Można je spożywać jako konfiturę, ale ostatnio wpadłam na pomysł, żeby zrobić z nich placki, takie , jak się robi z jabłkami, z tym, że owoce pigwy nawet po ugotowaniu są bardziej zwięzłe od jabłek i nie rozpadają się w czasie smażenia. Smacznego. 🙂

Można też część owoców rozgotować z cukrem, przetrzeć je, aby do przecieru nie dostały się skórki i pestki, a następnie zamknąć w słoikach na zimę. Można na bazie takiego przecieru sporządzać dressing do surówek i sałatek.

Po lewej – konfitura, w środku – nalewka, po prawej – surowe owoce pigwy w soku do herbaty.

Przecier z pigwy z cukrem.