Gdy mam szparagi, zwykle mi ich szkoda na zupę. W związku z tym przygotowuję je osobno, a do zupy dodaję tylko ich obrane odłamane końcówki.
SKŁADNIKI
2-3 litry wody
włoszczyzna
2-3 ziemniaki
brokuły
końcówki szparagów
śmietanka lub/i serek topiony
sól
pieprz
/twoje-ulubione-przyprawy
łyżka masła lub oliwy
prażone ziarno słonecznika do posypania
PRZEPIS
Do gotującej wody dodać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone ziemniaki, grubsze częsci brokuła oraz obrane końcówki szparagów. Gdy zupa jest prawie gotowa – doprawić oraz zmiksować. Dorzucić małe brokułowe różyczki i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Dodać masło lub olej (chyba że użyty został serek topiony lub śmietana czy też śmietanka, to wtedy można nie dodawać). Na talerzu posypać prażonym ziarnem słonecznika. Smacznego 🙂