Choć w naszej kuchni bakłażana traktujemy jak warzywo, to jednak nim nie jest. To po prostu owoc, a dokładniej – jagoda 🙂

Bakłażan zawiera goryczkę, więc moża jej się pozbyć krojąc go np. w plastry , posypać solą i zostawić na godzinę. W tym czasie wydzieli się sok, który możemy odlać. Ja jednak lubię bakłażana właśnie takim i nie przeszkadza mi ta goryczka, a nawet wydaje mi się, że brakowałoby mi jej 🙂
SKŁADNIKI
szklanka ryżu (basmati gotuje się nieco krócej)
półtorej szklanki wody
mieszanka kiełków do smażenia
garść suszonych pomidorów
bakłażan
cebula
tofu wędzone
natka
olej
sól
pieprz
PRZEPIS
W woku lub rondlu podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojonego w kostkę (1-2 cm) bakłażana, następnie pokrojone tofu (nie musi być wędzone). Dodać pokrojone suszone pomidory oraz mieszankę kiełków, doprawić. Na wierzchu rozłożyć ryż, zalać wodą i zakryć. Dusić ok. 10 minut. Następnie wyłączyć, i nie zdejmując pokrywki, pozostawić jeszcze na 5 minut. Nakładać na talerze posypując posiekaną natką. Smacznego 🙂