Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i robię je praktycznie ze wszystkich warzyw, jakie akurat posiadam w domu. Jednak najbardziej mi smakują te na bazie ziemniaków z dodatkiem innych warzyw.
SKŁADNIKI
1-1,5 kg ziemniaków
pół kg marchwi
3 papryki
2 cukinie
1 duża cebula
natka i koperek
2-3 jajka
3-4 łyżki mąki
2-3 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
sól
pieprz
PRZEPIS
Warzywa zetrzeć (najlepiej przy pomocy robota) na tarce o drobnych oczkach (można też na miazgę, ale ja wolę jak są widoczne ich małe kawałeczki). Dodać przyprawy, posiekaną zieleninkę, jajka i mąkę (i ewentualnie siemię lniane). Smażyć na oleju. Można podawać z gęstym sosem na bazie jogurtu naturalnego z mieszanką ulubionych suchych ziół. Dobrym dodatkiem będą ogórki kiszone, pomidory, lub dowolna surówka.