Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

 

Z kimchi możemy przygotować pyszne placuszki, bardziej lub mniej ostre, w zależności od tego, jak ostrym kimchi dysponujemy i jak dużo go dodamy 🙂 Ja lubię krewetki, dlatego postanowiłam je dodać, ale nie są konieczne 🙂

 

 

kim po5

domowe kimchi

 

SKŁADNIKI:

szklanka mąki pszennej

pół szklanki mąki ryżowej

szklanka wody lub soku z kimchi (albo trochę tego, trochę tego)

łyżeczka cukru,

sól

łyżka oleju sezamowego

jajko

od 1 do 2 szklanek kimchi dość drobno pokrojonej

można dodać garść pokrojonych surowych krewetek

/kimchi

(możemy kupić gotowe lub zrobić w domu z kapusty pekińskiej)

 

placki z k 3

placki z kimchi z krewetkami

 

PRZEPIS

W naczyniu wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, na końcu dodać kimchi (oraz pokrojone krewetki, o ile decydujemy się na tę wersję). Smażyć na rozgrzanym oleju, opcjonalnie posypując placki znajdujące się na patelni ziarnem sezamu. Po usmażeniu można posypać pokrojoną dymką, kolendrą lub innymi ulubionymi ziołami. Placki są smakowite zarówno same, jak i z dodatkiem sosu sojowego lub innego, który akurat mamy w domu 🙂