Zupa ogórkowa zawsze się udaje, ale najsmaczniejsza jest z ogórków ukiszonych w domu. 🙂
SKŁADNIKI
2-3l wody
włoszczyzna
3-4 ziemniaki
50-60 dkg ogórków kiszonych
trochę soku z ogórków
serek topiony
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
/twoje-ulubione-przyprawy
śmietana 18%
łyżka masła
koperek do posypania
PRZEPIS
Utartą na tarce o drobnych oczkach włoszczyznę wrzucamy do wody, dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy. Można po pewnym czasie, gdy warzywa już będą miękkie, dodać utarte ogórki i sok z ogórków w takiej ilości, żeby zupa nie zrobiła się za kwaśna. Można też w osobnym garnku zagotować ogórki z sokiem, a następnie pod koniec gotowania dolać je do zupy. Nie można na początku łączyć wszystkiego, bo ziemniaki będą twarde. Możemy też dodać serek topiony, który się rozpuści w zupie i sprawi, że będzie bardziej zawiesista. Na talerzu posypać zupę koperkiem i można też dodać śmietanę 🙂
UWAGA! Ostrożnie z solą, ponieważ ogórki są dość słone 🙂