A password will be e-mailed to you.

Z ryżu i warzyw możemy wyczarować całą masę barwnych  i zdrowych dań.

 

papryka4

PAPRYKA nadziewana ryżem i pieczarkami

 

SKLADNIKI

szklanka ryżu

1,5 szklanki wody

1 cebula

25 dkg pieczarek

4 duże papryki

ser cheddar, parmezan lub mozarella

koperek i natka

sól

pieprz

/twoje-ulubione-przyprawy

 

papryka1

 

PRZEPIS

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy rozdrobnione pieczarki, doprawiamy, dokładamy ryż, zalewamy wodą i dusimy kilka minut, aż woda wsiąknie. Papryki kroimy na pół i napełniamy je naszym nadzieniem (dość ciasno) Z wierzchu posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, lub układamy je na patelni i dolewając trochę wody, aby się nie przypaliły, dusimy pod przykryciem. Można poczekać aż papryka będzie miękka, ja jednak wolę, jak jest półtwarda. Na talerzu możemy posypać ją zieleninką 🙂