Z ryżu i warzyw możemy wyczarować całą masę barwnych i zdrowych dań.
SKLADNIKI
szklanka ryżu
1,5 szklanki wody
1 cebula
25 dkg pieczarek
4 duże papryki
ser cheddar, parmezan lub mozarella
koperek i natka
sól
pieprz
PRZEPIS
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy rozdrobnione pieczarki, doprawiamy, dokładamy ryż, zalewamy wodą i dusimy kilka minut, aż woda wsiąknie. Papryki kroimy na pół i napełniamy je naszym nadzieniem (dość ciasno) Z wierzchu posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, lub układamy je na patelni i dolewając trochę wody, aby się nie przypaliły, dusimy pod przykryciem. Można poczekać aż papryka będzie miękka, ja jednak wolę, jak jest półtwarda. Na talerzu możemy posypać ją zieleninką 🙂