Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Pęczak to pełnowartościowa kasza i tak jak inne kasze, od czasu do czasu powinna się znaleźć w naszym jadłospisie. 🙂

 

SKŁADNIKI

 

1 szklanka kaszy

2,5-3 szklanki wody

sól

łyżka oleju do gotowania kaszy

kilka suchych kotletów sojowych

jajko (można bez niego)

bułka tarta mieszana z ziarnem sezamu

lub

trochę mąki

dowolna surówka

Twoje ulubione przyprawy

 

Najlepiej wybierać kotlety, na których jest napisane, że powstały z soi niemodyfikowanej genetycznie 🙂

 

PRZEPIS

 

Pęczak umyć w zimnej wodzie, zalać osoloną wodą z dodatkiem oleju i dotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Nie odkrywać ani nie mieszać. Następnie wyłączyć i pozostawić jeszcze na 15 minut pod przykrycie,. W tym czasie kotlety namoczyć we wrzątku z dodatkiem ulubionych przypraw (np. ziół prowansalskich, sosu sojowego) około 15 minut. Kotlety lekko odcisnąć, przyprawić, obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem, lub posypać je sezamem i oprószyć lekko mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z dowolną surówką. Smacznego. 🙂