Pęczak to pełnowartościowa kasza i tak jak inne kasze, od czasu do czasu powinna się znaleźć w naszym jadłospisie. 🙂
SKŁADNIKI
1 szklanka kaszy
2,5-3 szklanki wody
sól
łyżka oleju do gotowania kaszy
kilka suchych kotletów sojowych
jajko (można bez niego)
bułka tarta mieszana z ziarnem sezamu
lub
trochę mąki
dowolna surówka

Najlepiej wybierać kotlety, na których jest napisane, że powstały z soi niemodyfikowanej genetycznie 🙂
PRZEPIS
Pęczak umyć w zimnej wodzie, zalać osoloną wodą z dodatkiem oleju i dotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Nie odkrywać ani nie mieszać. Następnie wyłączyć i pozostawić jeszcze na 15 minut pod przykrycie,. W tym czasie kotlety namoczyć we wrzątku z dodatkiem ulubionych przypraw (np. ziół prowansalskich, sosu sojowego) około 15 minut. Kotlety lekko odcisnąć, przyprawić, obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem, lub posypać je sezamem i oprószyć lekko mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z dowolną surówką. Smacznego. 🙂