Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Tuńczyka możemy smażyć, grilować, gotować, ale jeśli jest bardzo świeży, możemy spożywać go na surowo.  Tym razem zrobiłam z niego orientalnego tatara, ale też używam go na surowo do suszi. 🙂

 

 

SKŁADNIKI

kawałek świeżego tuńczyka (20-30 dkg)

1 dojrzałe awokado

dymka

świeży ogórek

mały kawałek świeżego imbiru

świeża kolendra

2-3 łyżki oliwy

1-2 łyżki sosu rybnego

1-2 łyżki sosu ostrygowego

sok wyciśnięty z cytryny lub limonki

sól

pieprz

dla zaostrzenia można dodać kawałek papryczki chilli

można też posypać ziarnem sezamu

 

 

PRZEPIS

 

Tuńczyka, awokado, ogórka  posiekać na drobniutkie prostokąciki. Zetrzeć na tarce kawałek imbiru. Pokroić dymkę (wraz z zielonym) i kolendrę. Wymieszać sos rybny, ostrygowy, oliwę oraz sok z limonki. Jeśli trzeba, to dosolić i popieprzyć. można też dodać kawałek rozdrobnionej papryczki chilli. Można po prostu wymieszać wszystkie składniki, albo ułożyć je za pomocą pierścienia tak, aby tuńczyk znalazł się na wierzchu. Przybrać listkami kolendry oraz posypać sezamem. Smacznego. 🙂