A password will be e-mailed to you.

Kapuśniak dobrze rozgrzewa nas w zimie. Najlepszy jest z kapusty ukiszonej domowym sposobem, ale nieraz udaje się kupić smaczną kapustę kiszoną 🙂

/Kapusta-kiszona-(domowa)

ZUUPKAA

Kapuśniak

SKŁADNIKI

2-3 litry wody

0,5-0,7 kg kapusty kiszonej

sok z kapusty

włoszczyzna

4 ziemniaki

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz

/twoje-ulubione-przyprawy

opcjonalnie  garść namoczonych suszonych leśnych grzybów

 

kap. + kimchi

Kapuśniak z kapusty kiszonej i kimchi

 

PRZEPIS

Zagotować wodę, dodać włoszvzyznę utartą na tarce o drobnych oczkach oraz pokrojone ziemniaki. Dodać przyprawy. Gdy warzywa będą już miękkie, dorzucić pokrojoną kapustę i dolać sok. Można też zagotować w drugim garnku kapustę z sokiem a następnie dodać do zupy. Nie należy na początku dodawać kapusty, gdyż ziemniaki będą twarde 🙂

 

kap-z-wedz

kapuśniak z wędzonym białym serem