Kotlety, tak jak placki, można zrobić praktycznie ze wszystkiego, co znajdziemy w naszej lodówce.
Zostało mi trochę kaszy z obiadu, tym razem jaglanej. Postanowiłam zrobić z niej smaczne kotlety.
SKŁADNIKI
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
kilka pieczarek
1 cebula
kilka łyżek drobnych płatków owsianych i/lub 1-2 jajka
sól
pieprz
/twoje-ulubione-przyprawy
posiekana zieleninka
bułka tarta
ziarno sezamu
przecier pomidorowy (najlepiej domowej roboty)
PRZEPIS
Do kaszy dodać płatki owsiane i/lub jajka. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Dodać je do kaszy. Przyprawić i wymieszać z posiekaną zieleninką.
Z masy formować nieduże kotleciki, otoczyć je w bułce tartej wymieszanej z ziarnem sezamowym i smażyć na oleju, pilnując aby się nie spaliły. Można kilka minut poddusić je pod przykryciem, żeby były bardziej pulchne.
Mogą posłużyć jako dodatek do obiadu lub jako danie samodzielne. Wtedy możemy użyć do nich dowolnego ulubionego sosu, albo zrobić taki szybki z przecieru pomidorowego (najlepiej własnej roboty), dodając do niego trochę suchych ziół i przypraw. 🙂