Zielone ogórki również mogą być składnikiem zupy. Nie należy ich rozgotowywaqć (wystarczy nawt dodać pokrojone po wylączeniu gazu). Taka zupa pachnie świeżością 🙂
SKŁADNIKI
2-3 litry wody
włoszczyzna
3-4 ziemniaki
kilka ogórków gruntowych
opcjonalnie
serek topiony lub/i śmietana
2-3 pomidory bez skórki
dużo posiekanej zieleninki
PRZEPIS
Do gotującej wody dorzucić rozdrobnioną włoszczyznę i pokrojone ziemniaki. Zanurzyć w zupie pomidory na 30-40 sekund, wtedy łatwiej będzie zdjąć z nich skórkę. Zupę doprawić. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać posiekane pomidory. Następnie dorzucić pokrojone bez skórki zielone ogórki. Można jeszcze z minutkę pogotować. Rozpuścić w zupie serek topiony lub śmietanę. Na talerzu posypać obficie posiekaną zieleninką. Ja akurat dziś miałam: koperek, natkę pietruszki, bazylię oraz miętę, która nadaje zupie jeszcze większej świeżości 🙂 Smacznego 🙂