A password will be e-mailed to you.

Zielone ogórki również mogą być składnikiem zupy. Nie należy ich rozgotowywaqć (wystarczy nawt dodać pokrojone po wylączeniu gazu). Taka zupa pachnie świeżością 🙂

ogorki gr. 1

 

SKŁADNIKI

2-3 litry wody

włoszczyzna

3-4 ziemniaki

kilka ogórków gruntowych

/twoje-ulubione-przyprawy

opcjonalnie

serek topiony lub/i śmietana

2-3 pomidory bez skórki

dużo posiekanej zieleninki

 

pom

 

PRZEPIS

Do gotującej wody dorzucić rozdrobnioną włoszczyznę i pokrojone ziemniaki. Zanurzyć w zupie pomidory na 30-40 sekund, wtedy łatwiej będzie zdjąć z nich skórkę. Zupę doprawić. Gdy ziemniaki będą  miękkie, dodać posiekane pomidory. Następnie dorzucić pokrojone bez skórki zielone ogórki. Można jeszcze z minutkę pogotować. Rozpuścić w zupie serek topiony lub śmietanę. Na talerzu posypać obficie posiekaną zieleninką. Ja akurat dziś miałam: koperek, natkę pietruszki, bazylię oraz miętę, która nadaje zupie jeszcze większej świeżości 🙂 Smacznego 🙂

 

zupa z og. gr. 1