Zielona soczewica, podobnie jak czerwona, nie wymaga wcześniejszego moczenia. Wystarczy od niej zacząć gotowanie i stopniowo dodawać pozostałe składniki.
SKŁADNIKI
2-3 litry wody
szklanka soczewicy
rozdrobniona włoszczyzna
kilka ziemniaków
posiekana zieleninka
sól
pieprz
twarożek lub biały ser wędzony
opcjonalnie:
imbir
pomidory
pieczarki
Do gotującej wody dodać soczewicę. Można też po 10-15 minutach dorzucić rozdrobnioną włoszczyznę (można też dodać pokrojoną cebulę oprócz pora), jednak uzyskamy bardziej skondensowany smak zupy, jeśli poddusimy ją najpierw na oleju( ja poddusiłam ją wraz z pieczarkami).
Następnie dodać ziemniaki, a pod koniec przełożyć do garnka podduszone warzywa. Soczewica dobrze odnajduję się obok pomidorów, więc jak ktoś ma ochotę, może dodać pod koniec gotowania 1-2 pomidory pokrojone drobno bez skórki. Można zupę przygotować na bazie serka topionego, można też dodać nieco korzenia imbiru, wtedy będzie ona prawdziwie rozgrzewająca. Wskazany jest też czosnek, ale ponieważ nie każdy go lubi, dodaję trochę rozgniecionego dopiero do talerza. Wędzony biały ser również nie powinien się gotować, więc należy go nakładać bezpośrednio do talerzy.Nadaje on zupie specyficzny smak wędzonki. Natka również mile widziana. Smacznego 🙂