A password will be e-mailed to you.

Zielona soczewica, podobnie jak czerwona, nie wymaga wcześniejszego moczenia. Wystarczy od niej zacząć gotowanie i stopniowo dodawać pozostałe składniki.

 

socz-ziel1

 

SKŁADNIKI

2-3 litry wody
szklanka soczewicy
rozdrobniona włoszczyzna
kilka ziemniaków
posiekana zieleninka
sól
pieprz

/twoje-ulubione-przyprawy

twarożek lub biały ser wędzony

opcjonalnie:

imbir

pomidory

pieczarki

 

twarog-w
PRZEPIS

Do gotującej wody dodać soczewicę. Można też po 10-15 minutach dorzucić rozdrobnioną włoszczyznę (można też dodać pokrojoną cebulę oprócz pora), jednak uzyskamy bardziej skondensowany smak zupy, jeśli poddusimy ją najpierw na oleju( ja poddusiłam ją wraz z pieczarkami).

 

warzywa-do-zupy-socz

Następnie dodać ziemniaki, a pod koniec przełożyć do garnka podduszone warzywa. Soczewica dobrze odnajduję się obok pomidorów, więc jak ktoś ma ochotę, może dodać pod koniec gotowania 1-2 pomidory pokrojone drobno bez skórki. Można zupę przygotować na bazie serka topionego, można też dodać nieco korzenia imbiru, wtedy będzie ona prawdziwie rozgrzewająca. Wskazany jest też czosnek, ale ponieważ nie każdy go lubi, dodaję trochę rozgniecionego dopiero do talerza. Wędzony biały ser również nie  powinien się gotować, więc należy go nakładać bezpośrednio do talerzy.Nadaje on zupie specyficzny smak wędzonki. Natka również mile widziana. Smacznego 🙂

 

zupa-z-z-socz

zupa z zielonej soczewicy z pomidorami i twarożkiem wędzonym.

 

z-soczewicy

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z imbirem, grzybami i tofu wędzonym, na bazie serka topionego