Kimchi jest świetnym dodatkiem do prawie każdego dania, ale można też z niego przygotować zarówno placki, jak i pyszną rozgrzewającą zupę 🙂
SKŁADNIKI
2-3 litry wody
włoszczyzna
1-2 szklanki kimchi – można kupić gotowe w sklepach z orientalną żywnością, ale też można przygotować je samodzielnie w domu:
tofu naturalne
liście kolendry
olej sezamowy
prażone ziarno sezamu
opcjonalnie:
mleczko kokosowe
krewetki
2-3 ziemniaki lub ugotowany ryż podany w osobnej miseczce
PRZEPIS
Do gotującej wody dodać rozdrobnioną włoszczyznę oraz ziemniaki, o ile się na nie decydujemy. Jednak lepiej podawać tę zupę z gorącym ryżem na osobnej miseczce. Po kilku minutach dodać kimchi, jeszcze po chwili pokrojone tofu. Kimchi zawiera w sobie wiele przypraw, ale jeśli zajdzie taka potrzeba, można dodać trochę soli. Po wyłączeniu gazu wrzucić rozmrożone krewetki (o ile chcemy przyrządzić tę zupę z owocami morza, a nie jej wegetariańską wersję. Można też krewetki dorzucić tylko do niektórych miseczek). Krewetki już wcześniej były obgotowane i nie muszą się już gotować. Można też dolać mleczka kokosowego oraz posypać posiekaną kolendrą lub/i dymką, jednak warto użyć kolendry, która nadaje zupie specyficzny smak. Posypać prażonym ziarnem sezamu oraz polać odrobiną oleju sezamowego. Smacznego 🙂