Zupę można zrobić i z zielonej, i z żółtej fasolki szparagowej. Można je też pomieszać, wtedy jest bardziej kolorowa, Dziś miałam akurat zieloną. 🙂
SKLADNIKI
2-3 litry wody
włoszczyzna
3-4 ziemniaki
40 dkg fasolki (może być mrożona, wyedy trochę krócej ją gotujemy)
serek topiony i/lub śmietana 18%
opcjonalnie pieczarki lub pomidory
zieleninka
sól
pieprz
można dodać łyżkę masła
PRZEPIS
Wodę zagotować, dodać włoszczyznę pokrojoną w plasterki lub startą na tarce o grugych oczkach (ja akurat dziś utarłam w robocie), pokrojone pieczarki lub pomidory pokrojone bez skórki. Jeśli decydujemy się na pomidory, to lepiej je dorzucić pod koniec gotowania, żeby pod ich wpływem ziemniaki nie były za twarde. Dodać pokrojoną fasolkę, wcześniej świeżą, później mrożoną, bo się szybciej gotuje. Dołożyć serek topiony. Doprawić do smaku i podawać , posypując zieleninką. Można też dodać trochę śmietany i/lub masła 🙂