A password will be e-mailed to you.

Czerwona soczewica bardzo szybko się rozgotowuje, dlatego nie wymaga wcześniejszego moczenia.

 

socz cz
SKŁADNIKI

2-3 litry wody
szklanka soczewicy
rozdrobniona włoszczyzna
kilka ziemniaków
posiekana zieleninka
sól
pieprz

/twoje-ulubione-przyprawy

można dodać:
imbir
podsmażoną cebulkę
pokrojone w kostkę tofu wędzone
drobno pokrojonego pomidora lub puszkę pomidorów krojonych bez skórki
lub zamiast pomidorów trochę pokrojonych pieczarek

IMG_2096

PRZEPIS

Do gotującej wody wrzucić rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz soczewicę. Doprawić. Pod koniec gotowania można dodać pokrojone tofu wędzone lub serek topiony, a także pomidory lub przesmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać zieleninką. do oddzielnych porcji można dodać po
trochu zmiażdżonego czosnku. Smacznego 🙂

zupa z cz. socz

zupa z czerwonej soczewicy z pieczarkami i tofu wędzonym

zupa z czerwonej soczewicy z przecierem pomidorowym