A password will be e-mailed to you.

Ucha pochodzi z kuchni rosyjskiej. Można ją przygotować praktycznie z każdęj ryby, zarówno słodkowodnej jak i morskiej. Ja najbardziej lubię z łososia z dodatkiem białej ryby i krewetek 🙂

 

włoszczyzna 1

 

SKŁADNIKI

włoszczyzna

ryba (może być głowa, ogon i kręgosłup do ugotowania bulionu, potem można dodać kawałki ryby już takie bez ości)

ziemniaki

liść laurowy

ziele angielskie

cytryna

Twoje ulubione przyprawy

opcjonalnie:

śmietana

 

losos-na-zupe

Zawsze, gdy kupuję całego łososia, sprawiam go tak, aby ze środka wydobyć najładniejszą część do suszi lub do marynaty (później jest świetnym dodatkiem do kanapek), odkrajam też kilka dzwonek do smażenia, a resztę zamrażam na zupę. Nie staram się zbyt dokładnie wykrajać mięsa, bo i tak się nic nie zmarnuje).

 

PRZEPIS

Kawałki ryby z ością pogotować z 10 minut. Przecedzić przez sito. Do wywaru dodać pokrojoną w półtalarki włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ryba nieco przestygnie, oddzielić ją dokładnie od ości. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, kawałki ugotowanej ryby oraz można też dodać kawałki surowej białej ryby (np. dorsza) oraz krewetki. Można również zetrzeć trochę skórki z cytryny. Do talerza włożyć plasterek cytryny i posypać koperkiem i/lub natką pietruszki. Smacznego. 🙂 uchaucha-b