Dzieci chyba najbardziej lubią zupę pomidorową. Wśród dorosłych też nie znam takich, którzy by jej nie lubili 🙂
SKŁADNIKI
2-3 litry wody
włoszczyzna
przecier pomidorowy (najlepiej własnej roboty)
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
serek topiony i/lub śmietana 18%
ugotowany makaron lub ryż
łyżka masła (opcjonalnie)
PRZEPIS
Do gotującej się wody dodać pokrojoną w plasterki włoszczyznę, przyprawy oraz sól i pieprz. Pod koniec gotowania można wrzucić serek topiony, aby zupa była bardziej zawiesista, oraz dodać przecier i koncentrat. Podawać z osobno ugotowanym ryżem lub drobnym makaronem, z dodatkiem śmietany (ale niekoniecznie), obficie posypaną zieleninką 🙂 Można dodać łyżkę masła do smaku 🙂
Z własnego przecieru zupa wychodzi i zdrowsza i smaczniejsza (i tak można dodać mały koncentrat dla bardziej intensywnego koloru), ale z kupnego też wychodzi smaczna 🙂