A password will be e-mailed to you.

Dzieci chyba najbardziej lubią zupę pomidorową. Wśród dorosłych też nie znam takich, którzy by jej nie lubili 🙂

 

pomid1

 

SKŁADNIKI

2-3 litry wody

włoszczyzna

przecier pomidorowy (najlepiej własnej roboty)

koncentrat pomidorowy

sól

pieprz

/twoje-ulubione-przyprawy

serek topiony i/lub śmietana 18%

ugotowany makaron lub ryż

łyżka masła (opcjonalnie)

 

pom

 

PRZEPIS

Do gotującej się wody dodać pokrojoną w plasterki włoszczyznę, przyprawy oraz sól i pieprz. Pod koniec gotowania można wrzucić serek topiony, aby zupa była bardziej zawiesista, oraz dodać przecier i koncentrat. Podawać z osobno ugotowanym ryżem lub drobnym makaronem, z dodatkiem śmietany (ale niekoniecznie), obficie posypaną zieleninką 🙂 Można dodać łyżkę masła do smaku 🙂

Z własnego przecieru zupa wychodzi i zdrowsza i smaczniejsza (i tak można dodać mały koncentrat dla bardziej intensywnego koloru), ale z kupnego też wychodzi smaczna 🙂

 

pom-na-zupe

właśnie takie podłużne pomidory są najlepsze na przecier