A password will be e-mailed to you.

Dynia może nie jest naszym ulubionym warzywem, jednak jeśli ją odpowiednio przygotować i użyć właściwych dodatków, posmakuje każdemu 🙂

 

img_4447

 

SKŁADNIKI

0,5-1 litr wody

1 dynia

rozdrobniona włoszczyzna

2 ziemniaki

2 łyżki oliwy z pestek dyni

sporo pestek z dyni

Twoje ulubione przyprawy

 

opcjonalnie:

12% śmietanka

 

pestki-dyni-1000g

 

PRZEPIS

Do gotującej wody dodać trochę rozdrobnionej włoszczyzny, pokrojone ziemniaki (nie są konieczne) oraz pokrojoną, obraną dynię. Można też dynię najpierw upiec w piekarniku, ale tak jest szybciej, a ponieważ dynię zjadamy wraz z płynem, w którym się gotuje, nic nie wyrzucamy.  W zależności od ilości wody uzyskamy bardziej lub mniej gęsty krem. Przyprawić solą , pieprzem i ulubionymi ziołami. Żeby zupa była delikatniejsza można dodać słodką śmietankę. Na talerzu posypać krem pestkami dyni i polać (można tworzyć wzorki) aromatyczną, ciemną oliwką z pestek dyni. Smacznego 🙂

 

zupaniezupa

gęsty krem z dyni