Dynia może nie jest naszym ulubionym warzywem, jednak jeśli ją odpowiednio przygotować i użyć właściwych dodatków, posmakuje każdemu 🙂
SKŁADNIKI
0,5-1 litr wody
1 dynia
rozdrobniona włoszczyzna
2 ziemniaki
2 łyżki oliwy z pestek dyni
sporo pestek z dyni
opcjonalnie:
12% śmietanka
PRZEPIS
Do gotującej wody dodać trochę rozdrobnionej włoszczyzny, pokrojone ziemniaki (nie są konieczne) oraz pokrojoną, obraną dynię. Można też dynię najpierw upiec w piekarniku, ale tak jest szybciej, a ponieważ dynię zjadamy wraz z płynem, w którym się gotuje, nic nie wyrzucamy. W zależności od ilości wody uzyskamy bardziej lub mniej gęsty krem. Przyprawić solą , pieprzem i ulubionymi ziołami. Żeby zupa była delikatniejsza można dodać słodką śmietankę. Na talerzu posypać krem pestkami dyni i polać (można tworzyć wzorki) aromatyczną, ciemną oliwką z pestek dyni. Smacznego 🙂