Brokuł to wyjątkowe zdrowe warzywo, które chroni nas przed rakiem, anemią, wrzodami żolądka. Warto jak najczęściej wykorzystywać go w naszych potrawach.
SKLADNIKI
2-3 litry wody
pokrojona w plasterki włoszczyzna
3-4 ziemniaki
serek topiony i/lub śmietana 18%
kilka pieczarek
opcjonalnie kilka suszonych pomidorów
sól
pieprz
/twoje-ulubione-przyprawy
kopereki/lub natka
można dodać łyżkę masła do smaku lub trochę dobrej oliwki
PRZEPIS
Zagotować wodę, wrzucić pokrojoną włoszczyznę, pieczarki i ziemniaki (oraz opcjonalnie suszone pomidory0. Po kilku mitach doprawić, można też dodać serek topiony. Pod koniec gotowania dołożyć podzielone na różyczki brokuły i po 1-2 minutach wyłączyć. Nie należy ich rozgotowywać, gdyż stracą wtedy więcej witamin, będą mniej smaczne, a także będą gorzej wyglądały. Na talerzu posypać zieleninką. Można też dodać śmietanę lub/i odrobinę masła.