A password will be e-mailed to you.

Brokuł to wyjątkowe zdrowe warzywo, które chroni nas przed rakiem, anemią, wrzodami żolądka. Warto jak najczęściej wykorzystywać go w naszych potrawach.

 

IMG_1921

zupa brokułowa z pieczarkami, suszonymi pomidorami i śmietaną

 

SKLADNIKI

2-3 litry wody
pokrojona w plasterki włoszczyzna
3-4 ziemniaki
serek topiony i/lub śmietana 18%
kilka pieczarek
opcjonalnie kilka suszonych pomidorów
sól
pieprz
/twoje-ulubione-przyprawy
kopereki/lub natka
można dodać łyżkę masła do smaku lub trochę dobrej oliwki

 

brok

zupa brokułowa z oliwką

PRZEPIS

Zagotować wodę, wrzucić pokrojoną włoszczyznę, pieczarki i ziemniaki (oraz opcjonalnie suszone pomidory0. Po kilku mitach doprawić, można też dodać serek topiony. Pod koniec gotowania dołożyć podzielone na różyczki brokuły i po 1-2 minutach wyłączyć. Nie należy ich rozgotowywać, gdyż stracą wtedy więcej witamin, będą mniej smaczne, a także będą gorzej wyglądały. Na talerzu posypać zieleninką. Można też dodać śmietanę lub/i odrobinę masła.

 

brokulowa

zupa brokułowa z pieczarkami na bazie serka topionego

IMG_2114

zupa brokułowa niskokaloryczna 🙂