A password will be e-mailed to you.

Po raz pierwszy kupiłam naszą rodzimą płaską kapustę o obcobrzmiącej nazwie „COOLWRAP”. Trochę pracy przy tym było, ale wrapy  (a może „suszi„) wyszły pyszne 🙂 Nadziewać ją można czym dusza zapragnie, ja jednak tym razem bardziej kierowałam się przepisem załączonym do tej kapusty. Następnym razem coś innego wykombunuję 🙂

 

kapusta-plaska-1

kapusta-z-lisciem-1

SKLADNIKI

kapusta coolwrap
gładki serek, niezbyt płynny
czarne oliwki
suszone pomidory w oliwie
rukola lub mieszanka sałat z rukolą
można też dodać pomidorki koktajlowe

Twoje ulubione przyprawy

 

serek-z-ziolami

serek wymieszany z ziołami

serki-1

 

 

 

PRZEPIS

 

Delikatnie zdjąć liście z kapusty, następnie krótko je sparzyć, inaczej kapusta przy zwijaniu popęka. Jednak ma tyle krótko, aby pozostała ona surowa. Liście pozostawić do ostygnięcia, można też osuszyć je papierowym ręcznikiem. Każdy liść posmarować twarożkiem wymieszanym z ziołami (bardziej na środku, żeby nie wysuwał się z liści przy zwijaniu), położyć garść rukoli lub mieszanki sałat z rukolą, dodać pokrojone czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe.

 

kapusta-z-serkiem

 

Zwijać dość ciasno. Te większe można zawinąć w folię i wstawić do lodówki, potem można je pokroić na takie małe „suszi”. Mniejsze można jeść w całości. Pasują do nich różne sosy, np. imbirowy lub limonkowy . Smacznego 🙂

 

suszi-z-kapusty-1

wrapy z kapusty z sosem imbirowym

wrapy-z-kapusty