A password will be e-mailed to you.

Topinambur jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. Można go traktować podobnie, jak ziemniaka, czyli gotować, smażyć, dusić, robić z niego frytki itd.

 

 

 

SKŁADNIKI

pół kg topinamburu

cebulka dymka

masło klarowane lub olej

pieczarki

pomidorki koktajlowe do przybrania

kolendra lub inna zieleninka do posypania

Twoje ulubione przyprawy

 

Najlepsze są brunatne pieczarki, bo są twardsze i nie wydziela się z nich dużo płynu podczas smażenia

 

PRZEPIS

Posiekaną cebulkę podsmażyć krótko wraz z rozdrobnionymi pieczarkami na oleju. Dodać pokrojony w plastry topinambur (można go nie obierać, wystarczy dokładnie umyć). Smażyć mieszając ok. 10 minut. Doprawić, przełożyć na talerz, przybrać pomidorkami oraz zieleninką. Smacznego 🙂