Tuńczyka możemy smażyć, grilować, gotować, ale jeśli jest bardzo świeży, możemy spożywać go na surowo. Tym razem zrobiłam z niego orientalnego tatara, ale też używam go na surowo do suszi. 🙂
SKŁADNIKI
kawałek świeżego tuńczyka (20-30 dkg)
1 dojrzałe awokado
dymka
świeży ogórek
mały kawałek świeżego imbiru
świeża kolendra
2-3 łyżki oliwy
1-2 łyżki sosu rybnego
1-2 łyżki sosu ostrygowego
sok wyciśnięty z cytryny lub limonki
sól
pieprz
dla zaostrzenia można dodać kawałek papryczki chilli
można też posypać ziarnem sezamu
PRZEPIS
Tuńczyka, awokado, ogórka posiekać na drobniutkie prostokąciki. Zetrzeć na tarce kawałek imbiru. Pokroić dymkę (wraz z zielonym) i kolendrę. Wymieszać sos rybny, ostrygowy, oliwę oraz sok z limonki. Jeśli trzeba, to dosolić i popieprzyć. można też dodać kawałek rozdrobnionej papryczki chilli. Można po prostu wymieszać wszystkie składniki, albo ułożyć je za pomocą pierścienia tak, aby tuńczyk znalazł się na wierzchu. Przybrać listkami kolendry oraz posypać sezamem. Smacznego. 🙂