A password will be e-mailed to you.

Raz na jakiś czas przyrządzam sushi. Ponieważ w domu są nie tylko wegetarianie, przygotowuję 2 warianty. Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne i już za pierwszym razem taki najprostszy zestaw powinien udać się każdemu. Z czasem można go pomału rozbudowywać. W sushi bardzo ważne są składniki, ich jakość. Jeśli o rybie mowa – musi być ona koniecznie świeża, zawsze przed przygotowaniem potrawy sprawdzamy jej zapach – a w zasadzie jego brak, tzn większość świeżych ryb nie powinna mieć mocnego zapachu. 

Przy okazji – polecam też gorąco sushi https://skazkasushi.pl – to tam zamawiam sushi, jeśli sama go nie robię, sushi można zamówić u nich na terenie Warszawy. Z pewnością profesjonalne sushi jest ładniej wykonane niż to domowe. A jednak własnoręcznie przygotowane sushi potrafi być bardzo smaczne i naprawdę warto się odważyć i spróbować wykonać je samodzielnie. 

SKŁADNIKI

ryż klejący do suszi z pół kg

8 łyżek octu ryżowego

sól

1-2 łyżki cukru

ugotowany ryż wymieszany z octem zostawiamy do wystudzenia

zagrzewamy ocet ryżowy z cukrem i solą

mata bambusowa

10 płatków prasowanych alg morskich nori

oraz mnóstwo dodatków:

świeże ryby (najlepszy surowy łosoś)

awokado

zielony ogórek

wasabi

sos sojowy

rzodkiew biała marynowana

serek philadelphia

(kanpyo-zushi) – włókno tykwy marynowane w karmelu

kawior czerwony

imbir marynowany

dodatki

świeży łosoś

 

 

 

 

 

 

 

Ugotować ryż według przepisu, dodać pogrzany ocet ryżowy z cukrem i solą, wymieszać drewnianą łyżką  i odstawić do wystygnięcia.

Na macie układać listki nori zapełniając je w 1/2 lub 2/3 cienką warstwą ryżu. Pośrodku położyć długi kawałek ryby, paski ogórka, awokado  lub rzepy marynowanej. Zwilżyć brzeg płatka octem ryżowym i ściśle zawijać. Następnie ostrym nożem pokroić rulon na 8 części. Można też robić odwrotne sushi – posypując je z wierzchu czarnym sezamem. Najprostsze są nigiri, kulki ryżowe, na wierzchu których należy położyć krewetkę lub płaski kawałek ryby.


Podawać z dodatkiem wasabi, sosu sojowego, marynowanego imbiru ,KIMCHI, oraz sałatki z roszponki z ziarnem sezamu.