A password will be e-mailed to you.

Czerwona kapusta jest nieco mniej popularna od białej, tymczasem ma lżejszą konsystencję , jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Zazwyczaj sparza się ją wrzątkiem lub obgotowuje, aby była bardziej miękka, jednak ja robię z niej po prostu surówkę 🙂

Poszatkowana kapusta czerwona

SKŁADNIKI

Głowka czerwonej kapusty
2-3 marchewki
jabłko
czerwona cebula
oliwa
sól
pieprz

/twoje-ulubione-przyprawy

opcjonalnie:
garść suszonych śliwek
jogurt naturalny typu greckiego


PRZEPIS

Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną na cienkie wiórki cebulkę, utartą marchewkę, jabłko, doprawić, polać oliwą.

czer5

surówka z czerwonej kapusty z oliwką

W drugiej misce można przygotować z części poszatkowanej kapusty inną surówkę.
Dodać suszone śliwki, doprawić, wymieszać z jogurtem naturalnym. Smacznego 🙂

czer2

Surówka z czerwonej kapusty z gęstym jogurtem