A password will be e-mailed to you.

Jest wrzesień, pora zaczynać przygotowania na zimę. Właśnie otrzymałam skrzynkę ekologicznego czarnego bzu. Przygotuję z niego sok, który zwalcza gorączkę i kaszel, a także wzmacnia organizm. 🙂

 

cz-bez-2

 

SKLADNIKI

czarny bez

cukier

miód

cytryna

 

miod

przecierak-1

Przecierak, niezastąpione prymitywne urządzenie. Zatrzymuje pestki i skórki 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZEPIS

 

Owoce opłukać, oddzielić od galązek (bardzo łatwo odchodzą). Wrzucić do garnka, dodać trochę cukru (na 1 kg ok. 2-3 łyżek, o ile będziemy go łączyć z miodem). Można też sok zrobić z samym miodem, ja jednak połączyłam go z cukrem. Miodu na końcu dodałam dość dużo, ale kierowałam się smakiem, żeby nie wyszedł za słodki. Można też dodać więcej cukru, o ile akurat nie mamy miodu. Owoce puszczają tyle soku, że zupełnie niepotrzebna jest woda. Można potłuc owoce w garnku tłuczkiem do ziemniaków, wtedy od razu puszczą więcej soku. Pogotować z 10 minut. Dodać  do smaku miód, przetrzeć przez sito lub przecierak. Można też uzyskać sok w parowym sokowniku. Gorący sok nalewać do wyparzonych słoików i odwrócone pozostawić do wystygnięcia. Można też dodać sok z cytryny, ale ja nie dodałam, żeby nie zabić witamin. Dodam świeży sok z cytryny do zimnego soku, już po otwarciu słoika 🙂 Pozostałą pulpę zalałam wodą, jeszcze raz zagotowałam i znów przetarłam, uzyskałam taki kompot.

 

kisiel-z-cz-bzu-1

Kisiel pitny z czarnego bzu.

 

Można też dodać trochę skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości i jeszcze raz zagotować. Uzyskamy taki płynny kisiel do picia. Po lekkim przestudzeniu dosłodzić miodem i dodać sok z cytryny. Do natychmiastowego wypicia . 🙂 W ten sposób nic się nie zmarnowało. Smacznego 🙂

 

sok-z-cz-bzu