A password will be e-mailed to you.

Bulgur to  smaczna i wartościowa kasza wytwarzana z pszenicy durum. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie.

 

 

SKŁADNIKI

 

1-2 szklanki kaszki bulgur
2 razy tyle wody w przypadku grubszej kaszy lub półtora raza tyle, gdy mamy drobną kaszę
1-2 bakłażany
opcjonalnie 30 dkg pieczarek
mieszanka kiełków do smażenia
cebula
sól
pieprz
twoje ulubione przyprawy
dowolna zieleninka
olej

 

bialy bulgur

 

PRZEPIS

 

Opłukać kaszę zimną wodą, można też podsuszyć ją na patelni, aby ziarenka się nie sklejały. Zalać wodą z solą w garnku i gotować kilka minut. Jeśli mamy drobną kaszkę, to wystarczy ją zalać wrzątkiem na 20 minut. W tym czasie pokroić cebulę w ćwierćkrążki oraz bakłażany w ok. centymetrowe krążki. Można je posolić i zaczekać aż puszczą sok, a następnie odlać go, wtedy pozbywamy się goryczy. Jednak mi naturalny smak bakłażanów odpowiada i nigdy tego nie robię. Smażymy otoczone mąką bakłażany na oleju, następnie zdejmujemy je z patelni, gdy są już miękkie, i wtedy podsmażamy cebulę, pieczarki oraz mieszankę kiełków wraz z przyprawami. Nakładamy kaszkę i bakłażany na talerze, posypując je kiełkami i przystrajając zieleninką i pomidorami. Smacznego 🙂