Warto codziennie do każdego posiłku przygotować świeżą sałatkę, np. na bazie sałaty, co zajmie nam tylko od 1 do 10 minut, w zależności od ilości składników.
SKLADNIKI
sałata lodowa, masłowa lub gotowa mieszanka sałat
opcjonalne dodatki:
pólplasterki ogórków
plasterki rzodkiewek
cebulka pokrojona w pióra
pokrojone pomidory lub pomidorki koktajlowe
pokrojona papryka
oliwa tłoczona na zimno
mieszanka ziół do sałatek
sól
pieprz
sok z cytryny, ocet jabłowy lub ocet balsamiczny
odrobina miodu lub brązowego cukru
PRZEPIS
Rozdrobnić sałatę i inne składniki, jakie akurat mamy w domu. W zakręcanym słoiku przygotować sos na bazie oliwy, dodając coś kwaśnego, coś słodkiego, a także przyprawy. Słoik zakręcić i wielokrotnie nim wstrząsnąć, żeby składniki dobrze się przemieszały. Sosem polać naszą sałatkę. Jeśli miałby być to samodzielny posiłek, można dodać biały ser i/lub fetę, oliwki, kukurydzę itd. Smacznego 🙂