Ryż paraboiled jest już wstępnie podgotowany, zawsze się „udaje”, nie skleja się, nie rozpada i pięknie wygląda na talerzu.
SKŁADNIKI
30-40 dkg ryżu
1 marchewka
1 cukinia
1 kabaczek
1 bakłażan
cebula dymka
1 papryka
1 kolba kukurydzy
tofu wędzone
kilka pieczarek lub/i kurek
pomidorki koktajlowe i granat do przybrania
zieleninka
PRZEPIS
Zanim przystąpimy do smażenia warzyw, warto je wcześniej pokroić, aby potem stopniowo dodawać do gorącego woka, nie zapominając przy tym o ciągłym ich mieszanie. Inaczej zaczną puszczać sok i nie będą się smażyć, a gotować. Do woka co minutę-dwie dodajemy po kolei: cebulkę, bakłażana, marchew, grzyby, kabaczka, cukinię, paprykę, tofu, okrojone z kaczana ziarno kukurydzy. Przyprawiamy. Na końcu wrzucamy pomidorki koktajlowe, aby się tylko zagrzały i nie straciły formy.
Ryż może się w tym czasie gotować obok. Gorący wsypać do woka i delikatnie wymieszać. Na talerzu przybrać ziarenkami granatu oraz zieleninką. Smacznego. 🙂