A password will be e-mailed to you.

Dziś ryż z warzywami, które akurat miałam w domu.:)

 

ryż j. z kiełkami 1

Ryż jaśminowy z cebulą, mieszanką kiełków, pieczarkami, tofu wędzonym i cukinią.

 

SKŁADNIKI

szklanka ryżu
1,5 szklanki wody
1 cebula
10-15 dkg pieczarek
pudełko kiełków do smażenia (zazwyczaj są to kiełki fasoli mung, soczewicy i cieciorki)
tofu wędzone
1 cukinia
zieleninka
sól
pieprz
/twoje-ulubione-przyprawy
pomidorki koktajlowe do przybrania

PRZEPIS

Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kiełki, następnie dowolnie pokrojone tofu (nieraz kroję w półplasterki, nieraz w kostkę).doprawić. Rozłożyć wcześniej wypłukany ryż, zalać gorącą wodą i zakryć pokrywką. Gdy woda wsiąknie w ryż można na wierzchu rozłożyć półplasterki cukinii i ponownie nakryć. Wtedy cukinia nie będzie rozgotowana :)Po kilku minutach delikatnie przemieszać zawartość patelni i po wyłączeniu źródła ciepła zostawić danie na kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane zieleninką i przybrane pomidorkami koktajlowymi. 🙂

 

ryz z kiel

Pod koniec gotowania rozkładam na wierzchu półplasterki cukinii, aby były jak najkrócej poddane obróbce cieplnej i nie rozpadały się .