Z kimchi możemy przygotować pyszne placuszki, bardziej lub mniej ostre, w zależności od tego, jak ostrym kimchi dysponujemy i jak dużo go dodamy 🙂 Ja lubię krewetki, dlatego postanowiłam je dodać, ale nie są konieczne 🙂
SKŁADNIKI:
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ryżowej
szklanka wody lub soku z kimchi (albo trochę tego, trochę tego)
łyżeczka cukru,
sól
łyżka oleju sezamowego
jajko
od 1 do 2 szklanek kimchi dość drobno pokrojonej
można dodać garść pokrojonych surowych krewetek
(możemy kupić gotowe lub zrobić w domu z kapusty pekińskiej)
PRZEPIS
W naczyniu wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, na końcu dodać kimchi (oraz pokrojone krewetki, o ile decydujemy się na tę wersję). Smażyć na rozgrzanym oleju, opcjonalnie posypując placki znajdujące się na patelni ziarnem sezamu. Po usmażeniu można posypać pokrojoną dymką, kolendrą lub innymi ulubionymi ziołami. Placki są smakowite zarówno same, jak i z dodatkiem sosu sojowego lub innego, który akurat mamy w domu 🙂