Z ryżu można przygotować wiele smacznych dań. Szczególnie cenię sobie te jednogarnkowe, których przygotowanie zabiera mało czasu. Składniki mogą być rozmaite, a właściwie te, którymi w danej chwili dysponujemy 🙂
SKLADNIKI
1,5 – 2 szklanki ryżu basmati
cebula
1 papryka
kilka pieczarek
cukinia
kilka suszonych pomidorów
tofu wędzone
świeża kolendra
póltora raza tyle wody, ile wynosi objętość ryżu
sól
pieprz
PRZEPIS
W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, pokrojone pieczarki, pokrojoną paprykę i cukinię, dorzucamy suszone pomidory oraz pokrojone tofu. Dodajemy opłukany ryż, ulubione przyprawy, zalewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.(Ryż basmati jest bardzo cienki i gotuje się krócej od okrągłego). Po wyłączeniu może jeszcze postać pod przykryciem kilka minut. Nakładamy na talerze, posypujemy kolendrą, przybieramy ćwiartkami pomidorów, oliwkami, ogórkami itd.