A password will be e-mailed to you.

Pilaw to potrawa z ryżu z różnymi dodatkami, przyrządzana w woku (najlepiej ciężkim, żeliwnym).

 

wok 1

SKŁADNIKI

szklanka ryżu (lub 2, wtedy i innych składników dodać więcej)
1,5 szklanki wody
cebula
suszone morele
suszone pomidory
marchew pokrojona w słupki
sól
pieprz
/twoje-ulubione-przyprawy
świeża kolendra

morele pom.

PRZEPIS

W woku rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną cebulę (można ją zostawić, można usunąć, wtedy i tak pozostanie jej zapach w potrawie). Dodać marchew pokrojoną w słupki, pokrojone morele i pomidory, doprawić. Następnie rozłożyć ryż i zalać gorącą wodą. Do środka można włożyć nie do końca rozkrojone na ćwiartkijabłko oraz kilka ząbków lub całą główkę czosnku. Podduszą się i będą dobrym dodatkiem do pilawu. Wok szczelnie zakryć i odczekać z 10-15 minut. Po tym czasie danie powinno być gotowe, jednak warto po wyłączeniu ognia zostawić je pod przykryciem jeszvze na kilka minut. Wykładać na talerze, posypać zieloną kolendrą. Obok ułożyć kawałek podduszonego jabłka oraz 2-3 ząbki czosnku. Smacznego 🙂

pilaw2