A password will be e-mailed to you.

Ogórki małosolne można robić praktycznie przez całe lato i całą jesień.  Gdy się kończą jedne, od razu nastawiam następne, a jeśli mam ich nadmiar, zamykam w słoikach na zimę 🙂

 

ogorki-sur

 

 

SKŁADNIKI

kilka kg ogórków gruntowych (zależnie od pojemności kamionkowego naczynia, słoja lub garnka, którym dysponujemy). Ja zazwyczaj przygotowuję je z 3,5 kg.

zestaw do kiszenia ogórków ( koper, czosnek, chrzan, można też dodać liście porzeczek lub/i wiśni oraz ziarenka gorczycy)

sól kamienna

kilka litrów przegotowanej wody

 

ogorki-malosolne

 

PRZEPIS

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę, aby stały się bardziej jędrne. Do pojemnika wkładać przemiennie trochę kopru, po kilka liści, przekrojone ząbki czosnku (ile kto lubi), korzeń chrzanu ( w kawałkach lub starty – jego obecność sprawia, że ogórki po ukiszeniu są twarde), ziarenka gorczycy oraz dość ciasno układać ogórki. W przegotowanej wodzie rozpuścić sól (najlepiej niejodowaną) i zalać zawartość pojemnika. Można zalewać gorącą wodą, wtedy ogórki szybciej będą gotowe, można też zaczekać aż ostygnie.  Następnie położyć na wierzchu jakiś talerzyk i go obciążyć, aby ogórki były pokryte naszą solanką. Już następnego dnia można zacząć degustację, a smak będzie się zmieniał z dnia na dzień. Część ogórków można zamknąć w słoikach. W zimie będą świetnym dodatkiem do obiadu. Smacznego 🙂

 

img_4304

img_4306