Jeśli chcemy przygotować małą ilość ogórków małosolnych, bez tracenia czasu, gotowania wody, przygotowywania naczyń – wystarczy mieć pod ręką zwykłą torebkę strunową, kilka ogórków i zestaw do ich kiszenia. Bardzo wygodny sposób podczas pobytu na działce 🙂
PRZEPIS
Odciąć końce ogórków z dwóch stron, ponacinać je na krzyż (wtedy szybciej przenikną do nich przyprawy). Umieścić je w torebce strunowej, dodać trochę kopru, soli kamiennej, kawałki chrzanu, trochę ziaren gorczycy, kawałęk czosnku, ewentualnie liście wiśni lub porzeczek. Torebkę zamknąć szczelnie, wszystko dobrze wymieszać i umieścić w lodówce.
Co kilka godzin potrząsać zawartością, ogórki powinny puścić odrobinę soku. Już nawet na drugi dzień będą prawdziwe małosolne, nieskwaszone ogórki. Bardzo smaczne i delikatne. Smacznego 🙂