Miso, to tradycyjna gęsta zupa japońska na bazie sfermentowanej soi. Zawiera bardzo dużo białek oraz witamin, przez co jest bardzo zdrowa. Warto też czasem i do naszych tradycyjnych zup dodać nieco pasty miso, która nie tylko wzbogaci ich smak, ale też sprawi, że zupy te będą bardziej wartościowe.
SKŁADNIKI
2-3 litry wody
pasta miso (ciemna lub jasna)
trochę rozdrobnionych warzyw (może być mrożona mieszanka chińska)
białe tofu naturalne
dymka
opcjonalnie:
makaron sojowy
pokrojone w paski grzyby mun
algi w płatkach
kiełki sojowe
PRZEPIS
W garnku zagotowujemy warzywa (nie za dużo, bo miso nie powinno być gęste).
Dorzucamy pocięty makaron sojowy, namoczone cienkie paski grzybów mun oraz pokrojone w kostkę tofu.
Po wyłączeniu dolewamy rozpuszczoną w wodzie pastę miso, ale juz jej nie gotujemy, żeby nie zniszczyć witamin.
Na talerzu posypujemy pokrojoną zieloną dymką oraz rozdrobnionymi płatkami alg. Zupy tej nie solimy, gdyż pasta miso jest dość słona. Dodajemy jej tyle, aby nam smak odpowiadał.