A password will be e-mailed to you.

W domu możemy przygotować własny majonez, przynajmniej wiemy, że został dodany dobry olej. Ja tym razem przygotowałam wersję wegańską – bez jajek. 🙂

 

mleko-sojowe

 

SKŁADNIKI

szklanka niesłodzonego mleka sojowego

szklanka oleju ryżowego lub z pestek winogron

łyżka musztardy

1-2 łyżki octu jabłkowego

1-2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka np. syropu klonowego

sól

biały pieprz

opcjonalnie:

2-3 łyżki płatków drożdżowych

łyżeczka czarnej soli himalajskiej kala namak , która ma zapach jajek, a do tego jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo mikroelementów

platki-drozdzowe

płatki drożdżowe

sol-him

czarna sól himalajska KALA NAMAK

 

 

PRZEPIS

Do wysokiego wąskiego naczynia wlać mleko i resztę składników (oprócz oleju) i zmiksować. Następnie małym strumieniem dolewać olej i miksować przez 2-3 minuty. Majonez przełożyć do śloika i przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂

 

maj-wege