W domu możemy przygotować własny majonez, przynajmniej wiemy, że został dodany dobry olej. Ja tym razem przygotowałam wersję wegańską – bez jajek. 🙂
SKŁADNIKI
szklanka niesłodzonego mleka sojowego
szklanka oleju ryżowego lub z pestek winogron
łyżka musztardy
1-2 łyżki octu jabłkowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka np. syropu klonowego
sól
biały pieprz
opcjonalnie:
2-3 łyżki płatków drożdżowych
łyżeczka czarnej soli himalajskiej kala namak , która ma zapach jajek, a do tego jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo mikroelementów
PRZEPIS
Do wysokiego wąskiego naczynia wlać mleko i resztę składników (oprócz oleju) i zmiksować. Następnie małym strumieniem dolewać olej i miksować przez 2-3 minuty. Majonez przełożyć do śloika i przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂