A password will be e-mailed to you.

Kulebiak wspaniale pasuje do świątecznego stołu i do postnego barszczu czerwonego, ale możemy go przygotować o każdej porze roku, bo jest po prostu pyszny 🙂

kul-z-b-roz

Kulebiak z kapustą

SKŁADNIKI

CIASTO:

o,5 kg mąki pszennej

250 ml mleka

2-3 jajka

7 dkg drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

10 dkg masła

 

FARSZ:

główka białej kapusty

1-2 cebule

olej

Twoje ulubione przyprawy

opcjonalnie:

pieczarki

kilka jajek na twardo (5-6)

 

kul-z-j

 

PRZEPIS

Wszystkie składniki lekko ogrzać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem i solą, małą ilością mąki i odrobiną mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie przesiać mąkę i połączyć ją z rozczynem, roztopionym masłem, resztą mleka i jajkami. Trochę rozmąconego jajka zostawić do posmarowania wierzchu ciasta, aby było błyszczące do upieczeniu. Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

kul-z-j-roz

Kulebiak z kapustą i jajkiem

W tym czasie poszatkować na dowolne kawałki kapustę, poddusić ją krótko z podsmażoną cebulą lub/i pieczarkami. Można też ugotować na twardo kilka jajek. Kapusty nigdy nie jest za dużo, każda ilość się zmieści, po prostu będzie więcej nadzienia, dlatego nie podaję dokładnych proporcji 🙂

Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, rozwałkować na grubość 1 cm. Na środku równomiernie układać kapustę, kapustę z pieczarkami, lub kapustę z posiekanymi jajkami na twardo. (Ja zrobiłam od razu wszystkie trzy – do wyboru).

 

kulebiak-z-g-rozkrojony

Kulebiak z kapustą i pieczarkami.

Następnie zamknąć ciasto, sklejając jego brzegi, wystające fragmenty można zawinąć pod spód. Można też odciąć kawałek ciasta na dekoracje. Pozostawić jeszcze raz na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem, nakłuć w kilku miejscach, aby para miała ujście (można też to powtórzyć w trakcie pieczenia). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Na drugi dzień można podgrzać w piekarniku, na patelni pod przykryciem , lub w mikrofalówce.  Smacznego 🙂

 

kulebiak-z-p