Kulebiak wspaniale pasuje do świątecznego stołu i do postnego barszczu czerwonego, ale możemy go przygotować o każdej porze roku, bo jest po prostu pyszny 🙂
SKŁADNIKI
CIASTO:
o,5 kg mąki pszennej
250 ml mleka
2-3 jajka
7 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
10 dkg masła
FARSZ:
główka białej kapusty
1-2 cebule
olej
Twoje ulubione przyprawy
opcjonalnie:
pieczarki
kilka jajek na twardo (5-6)
PRZEPIS
Wszystkie składniki lekko ogrzać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem i solą, małą ilością mąki i odrobiną mleka, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie przesiać mąkę i połączyć ją z rozczynem, roztopionym masłem, resztą mleka i jajkami. Trochę rozmąconego jajka zostawić do posmarowania wierzchu ciasta, aby było błyszczące do upieczeniu. Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie poszatkować na dowolne kawałki kapustę, poddusić ją krótko z podsmażoną cebulą lub/i pieczarkami. Można też ugotować na twardo kilka jajek. Kapusty nigdy nie jest za dużo, każda ilość się zmieści, po prostu będzie więcej nadzienia, dlatego nie podaję dokładnych proporcji 🙂
Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, rozwałkować na grubość 1 cm. Na środku równomiernie układać kapustę, kapustę z pieczarkami, lub kapustę z posiekanymi jajkami na twardo. (Ja zrobiłam od razu wszystkie trzy – do wyboru).
Następnie zamknąć ciasto, sklejając jego brzegi, wystające fragmenty można zawinąć pod spód. Można też odciąć kawałek ciasta na dekoracje. Pozostawić jeszcze raz na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem, nakłuć w kilku miejscach, aby para miała ujście (można też to powtórzyć w trakcie pieczenia). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Na drugi dzień można podgrzać w piekarniku, na patelni pod przykryciem , lub w mikrofalówce. Smacznego 🙂