Kasza jest bardzo zdrowa, i jeśli nie lubimy jej jeść na sypko, zawsze można ją dodać np. do zupy 🙂
SKŁADNIKI
2-3 l wody
rozdrobniona włoszczyzna
2-3 ziemniaki
kilka lyżek suchej kaszy jęczmiennej
serek topiony i/lub śmietana 18%
posiekana zieleninka
sól
pieprz
łyżka masła lub dobrej oliwy do smaku
opcjonalnie:
liść laurowy
ziele angielskie
kilka pokrojonych pieczarek
PRZEPIS
Do gotującej wody wrzucić kaszę, rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone pieczarki, pokrojone ziemniaki. Gdy już się kilka minut gotuje – doprawić. Pod koniec dodać serek topiony i/lub śmietanę. Posypać sporą ilością posiekanej natki i/lub kopru, ale najlepiej zrobić to już na talerzu, żeby zioła zachowały kolor i swoje zdrowotne właściwości. Smacznego 🙂