A password will be e-mailed to you.

Kotlety, tak jak placki, można zrobić praktycznie ze wszystkiego, co znajdziemy w naszej lodówce.
Zostało mi trochę kaszy z obiadu, tym razem jaglanej. Postanowiłam zrobić z niej smaczne kotlety.

 

IMG_1926

kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami

SKŁADNIKI

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
kilka pieczarek
1 cebula
kilka łyżek drobnych płatków owsianych i/lub 1-2 jajka
sól
pieprz
/twoje-ulubione-przyprawy
posiekana zieleninka
bułka tarta
ziarno sezamu
przecier pomidorowy (najlepiej domowej roboty)

 

IMG_1924

Szybki sos pomidorowy na zimno z przecieru pomidorowego domowej roboty z mieszanką suchych ziół.

PRZEPIS

Do kaszy dodać płatki owsiane i/lub jajka. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Dodać je do kaszy. Przyprawić i wymieszać z posiekaną zieleninką.

IMG_2411

Z masy formować nieduże kotleciki, otoczyć je w bułce tartej wymieszanej z ziarnem sezamowym i smażyć na oleju, pilnując aby się nie spaliły. Można kilka minut poddusić je pod przykryciem, żeby były bardziej pulchne.

kotlety jag 1

Mogą posłużyć jako dodatek do obiadu lub jako danie samodzielne. Wtedy możemy użyć do nich dowolnego ulubionego sosu, albo zrobić taki szybki z przecieru pomidorowego (najlepiej własnej roboty), dodając do niego trochę suchych ziół i przypraw. 🙂

 

kotlety jaglane

kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami