Tym razem kotlety z kaszy jaglanej z kukurydzą, która nadaje im wilgotności i znakomicie się z nimi komponuje 🙂
SKŁADNIKI
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 kolba kukurydzy
1 cebula
kilka łyżek drobnych płatków owsianych i/lub 1-2 jajka
sól
pieprz
posiekana zieleninka
bułka tarta
ziarno sezamu
można też przygotować sos grzybowy
PRZEPIS
Do kaszy dodać płatki owsiane i/lub jajka. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i dodać do kaszy. Okroić nożem ziarna z ugotowanej kukurydzy. Przyprawić i wymieszać z posiekaną zieleninką.
Z masy formować nieduże kotleciki, otoczyć je w bułce tartej wymieszanej z ziarnem sezamowym i smażyć na oleju, pilnując aby się nie spaliły. Można kilka minut poddusić je pod przykryciem, żeby były bardziej pulchne.
Mogą posłużyć jako dodatek do obiadu lub jako danie samodzielne. Wtedy możemy użyć do nich dowolnego ulubionego sosu. Tym razem przygotowałam grzyby leśne – opieńki w śmietanie z koperkiem. Smacznego. 🙂