Bataty są mało popularne u nas. Są to tak zwane słodkie ziemniaki, i znacznie przewyższają nasze tradycyjne ziemniaki pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych. 🙂
SKŁADNIKI
2-3 bataty
1-2 szklanki srobnych płatków owsianych
opcjonalnie:
1-2 jajka
1-2 tradycyjne ziemniaki
1 cebula
pęczek natki
ziarno sezamu do otoczenia kotletów
PRZEPIS
Bataty (i ew. ziemniaki) trochę obgotować. Myślę, że surowe bardziej na płaskie placki się nadają. Zetrzeć na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Można dodać jajka, ale już same płatki sprawią, że kotlety będą się dobrze kleić. Można też dodać rozdrobnioną cebulkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić i lepić kotlety. Można je otoczyć w ziarnie sezamowym,. Smażyć na oleju. Można do nich podać sos na bazie jogurtu naturalnego z przyprawami i ziołami, a także dobrze komponują się z piklami z limonki, które są nieco kwaśne i gorzkie i przełamują słodki posmak batatów. Smacznego 🙂